Aan het woordNieuws

Aan het woord: dokter Gerling met Slaaphygiëne Tips

Deze week aan het woord: dokter Gerling met Slaaphygiëne Tips:

Kies voor een regelmatig slaapritme: probeer op ongeveer dezelfde tijd te gaan slapen en op ongeveer dezelfde tijd op te staan. Op een vrije dag kan je uitslapen, maar probeer niet langer dan 1,5 uur later op te staan dan je normaal doet.

Piekeren en slapen gaan niet goed samen. Het kan helpen om voor het slapengaan je piekergedachten op te schrijven in een notitieboekje. Of houd een piekerkwartiertje per dag. Dit is een kwartiertje waarin je stil staat bij je piekergedachten. Het kan ook helpen deze dan op te schrijven.

Het is belangrijk om je hersenen en lichaam te leren dat je bed gelijkstaat aan slapen. Als je lang wakker ligt (langer dan 20 minuten) sta je op uit je bed en ga je ergens anders zitten. Het liefste in een andere ruimte dan je slaapkamer. Probeer je te ontspannen en ga weer naar bed als je slaperig wordt of na maximaal 30 minuten. Je kan dit herhalen als je weer lang wakker ligt.