Hechtingsproblemen

Wat is Hechtingsproblemen?

Voor een goede ontwikkeling van een kind is het van belang dat er een goede hechtingsrelatie en -band is met ouders en/of primaire verzorgers. Een goede hechtingsrelatie is een positieve interactie tussen ouder en kind waarbij er een veilige basis is waar vanuit het kind zijn/haar omgeving kan ontdekken en nieuwe dingen kan leren. Deze hechtingsrelatie dient als model voor de relaties die het kind in zijn verdere leven aangaat. Door een goede hechting ontwikkelen kinderen basisveiligheid en basisvertrouwen. 

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlGroepspraktijk JIPP is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Ik vind het fijn dat ik kan vertellen wat er allemaal is gebeurd van de week en dat ze me helpen bij het ordenen van alles wat ik denk. Ik denk dat ik ook psycholoog wil worden.

S. (15 jaar)

Verschillende vormen van Hechtingsproblemen

De hechtingsrelatie ontwikkelt zich in een telkens herhalend patroon, de zogenaamde Circle of Security. Bij een veilige hechting bestaat deze cirkel uit vier fasen:

  • Het kind gaat op ontdekking uit.
  • Het kind wordt ergens door verontrust, dit geeft een beetje spanning en stress.
  • Het kind gaat naar de ouder/verzorger toe voor hulp en troost.
  • De ouder/verzorger stelt het kind gerust.

Soms kan er geen veilige hechtingsrelatie ontstaan of is de hechtingsrelatie door omstandigheden verstoord. Dan wordt er gesproken over onveilige hechting. Hechtingsproblemen hebben invloed op het algehele functioneren en ontwikkelen van kinderen en volwassenen. Hechtingsproblemen hebben bijvoorbeeld invloed op het zelfbeeld; mensen kunnen erg onzeker worden. Een kind dat onveilig gehecht is, heeft geen vertrouwen in anderen en zichzelf. Dit heeft gevolgen voor het aangaan en in stand houden van relaties. Een onveilig gehecht kind verkent de omgeving minder en leert minder.

ADHD, Psychologie, Dwang, depressie, hechtingsstoornis, Autisme, Trauma, Goes

Hechtingsproblemen komen meer voor bij kinderen die geadopteerd zijn. Ze kunnen trauma’s hebben van het verbreken van de band met hun biologische ouders. Ze kunnen zich in de steek gelaten voelen, waardoor hun vertrouwen beschadigd is. Hechtingsproblemen worden ook meer gezien bij pleegkinderen. Pleegkinderen hebben vaak al een onveilige hechtingsrelatie met hun ouders. Ze hebben vaak ook akelige gebeurtenissen meegemaakt. Hechtingsproblemen worden o.a. ook gezien bij kinderen met lichamelijke gebreken of stoornissen, huilbaby’s of temperamentvolle kinderen en kinderen waarvan op vroege leeftijd één of beide ouders overleden zijn op jonge leeftijd en er geen ouder beschikbaar was.

Lees voor meer informatie over Hechtingsproblemen:

Websites over Hechtingsproblemen:

 

http://www.deknoop.org/

Boeken over Hechtingsproblemen:

Hechtingsproblemen bij kinderen – ISBN 9789401464758

Spelenderwijs verbinden en hechten – ISBN 9789088509063

Stel uw vraag